אודות

אודות

נגביה, מרכז המידע והמחקר של הפורום לדו קיום בנגב הוקם בשנת 2023 במטרה לתת מענה להיעדר ההתייחסות המחקרית העקבית לתושבות הבדואים בנגב וצרכיה. המחקר הראשון התעסק בתעסוקת נשים בדואיות בכפרים הבלתי מוכרים בנגב. המחקר במרכז מתמקד בסוגיות חברתיות כלכליות מרכזיות המשפיעות על החברה הבדואית בנגב. המרכז מתמחה באיסוף נתונים ותיעוד מציאות החיים ביישובים הבדואים בנגב ובדגש על הכפרים הבלתי מוכרים, לשם הצגת תמונת מצב שנתית וניסוח המלצות יישומיות ומסמכי מדיניות.

מאגרי הנתונים הרשמיים בישראל, ובראשם אלו הנאספים והמתפרסמים על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ומוסדות אחרים, לא סוקרים את הכפרים הבלתי מוכרים בנגב. למעשה, אין בנמצא מידע המתעד את תנאי חייהם של מעל 80,000 תושבי ותושבות 35 הכפרים הבלתי מוכרים. היעדר המידע אודות הכפרים הבלתי מוכרים נוגע לכלל היבטי החיים של התושבים, החל בנתונים דמוגרפיים ושיעורי תושבי הכפרים וכלה בדפוסי תעסוקה. המדיניות הנקבעת ביחס לתושבות ולתושבים הבדואים בנגב, ובייחוד ביחס לתושבי הכפרים הבלתי מוכרים, לא מתבססת על נתונים או על ידע מחקרי.

לכן בנגביה אנו אוספים נתונים הן ממסדי נתונים ציבוריים והן על ידי איסוף בשטח, בתוך הקהילה ומרכזים את הממצאים בדוחות ובממשקים אינטראקטיביים להצגת נתונים. כחלק מפורום דו קיום בנגב, פעילות המרכז היא פעילות אקטיביסטית מבוססת נתונים בשיתוף עם הקהילה, ארגוני מגזר שלישי והאקדמיה ומשמשת לשיקוף המציאות של החברה הבדואית בנגב ולקידום מדיניות.

מחקרים אחרונים:

כדאיות כלכלית של נשים מהכפרים הבלתי מוכרים להשתלב בשוק העבודה 

תוכנית מעגלי תעסוקה לנשים בדואיות בכפרים הבלתי מוכרים

מאפייני ודפוסי התעסוקה של נשים על פי צורות יישוב

תמונת מצב של האוכלוסייה הבדואית לשנת 2023

חוקרי מכון המחקר​

image466

ד"ר מנאל חריב

מנהלת מכון המחקר 

image662

ד"ר יוליה שבצ'נקו

חוקרת

image1

דורון ברויטמן

אנליסט מחקר

Screenshot 2024-12-02 220735

רז לייבזון

אנליסטית חוקרת

WhatsApp Image 2024-10-07 at 15.50.26

פרופ' שרה הלמן

יועצת אקדמית

אודות הפורום לדו קיום​

פורום דו-קיום בנגב לשוויון אזרחי הוקם בשנת 1997 על ידי תושבים ערבים ויהודים בנגב והוא מחויב לחברה משותפת וקידום שותפות בין ערבים ליהודים. הפורום מתמקד בטיפול באתגרים הייחודיים העומדים בפני הקהילות הערביות-בדואיות באזור ומטרתו היא להבטיח זכויות אזרח מלאות ושוויון לכל תושבי הנגב ובמיוחד לאזרחים הערבים-בדואים.      

הפורום לדו קיום פועל בשיתוף פעולה ערבי-יהודי ועוסק ביוזמות עממיות כדי להבטיח מתן שירותים חיוניים לישובים הבדואים בנגב, ובפרט לכפרים הבדואים הלא מוכרים. אנו דוגלים בצדק באמצעות עתירות משפטיות ולובי מקומי ובינלאומי, שהביאו להישגים משמעותיים כמו שיפור התברואה, הפסקת הריסוס של שדות חקלאיים בקוטלי עשבים הפוגעים בבריאות והקמת מכון טיהור לניקוי מי הביוב הזורמים בנחל חברון לרוחב כל הנגב כמו גם הקמת מרפאות. 

כמו כן, פועל הפורום להשפיע על מדיניות ציבורית בסנגור ישיר ובהעברת מידע אמין לקובעי מדיניות, משלוח דוחות צללים לאו"ם ולארגוני זכויות אדם בינלאומיים ומקומיים וונציגותם לפורומים גלובליים. הדיווחים עסקו בנושאים של הריסת בתים, מחסור בשירותים בסיסיים בכפרים הלא מוכרים, אפליה בתחום השירות הציבורי, הזכות לחינוך והזכות לתעסוקה, זכות לדיור הולם ולשירותים בסיסיים.

הפורום מפעיל מספר פרויקטים חברתיים ובראשם תיעוד חזותי שבו נשים בדואיות מתעדות את חיי היומיום שלהן וכן הפרות זכויות אדם בכפריהן. יוזמה זו זכתה להכרה בינלאומית, והמשתתפים הוצגו בתערוכות יוקרתיות.

וועדה מייעצת​​

image3

פרופ’ סראב אבו-רביעה קווידר

וועדה מייעצת

פרופ’ סראב אבורביעה-קווידר היא פרופסורית חברה במחלקה לחינוך באוניברסיטת בן גוריון וסגנית נשיא אוניברסיטת בן גוריון למגוון והכלה.

 
Imagen-546456

פרופ' אבו-קרן עאמר

וועדה מייעצת​​​

פרופ’ חבר וראש המחלקה לכלכלה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. 

 
image1

ד"ר נסר אבו סריחאן

וועדה מייעצת​​​

עובד סוציאלי ומרצה מן החוץ במכללת ספיר