השנתון הסטטיסטי 2024

השנתון הסטטיסטי של החברה הבדואית בנגב מוקדש לדיווח ותיעוד מאפיינה של האוכלוסייה הבדואית בנגב והשינויים המתחוללים בקרב אוכלוסייה זו לאורך זמן. מטרת השנתון לשקף תמונת מצב עדכנית אודות החברה הבדואית בנגב במטרה להנגישה למקבלי.ות החלטות, מעצבי.ות מדיניות, חוקרים.ות וארגוני החברה האזרחית.
השנתון מתבסס על מגוון נתונים המתפרסמים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, במוסד לביטוח לאומי, בשירות התעסוקה, ברשות האוכלוסין וההגירה, במנהל המקרקעין ובמשרד החינוך. במסגרת מקורות אלו, מתפרסם מידע רב אודות האוכלוסייה הבדואית בנגב, אולם לעיתים הנתונים אינם אחידים ומתגלים פערי מידע משמעותיים המקשים על היכולת לשרטט תמונה כוללנית אודות האוכלוסייה הבדואית בנגב והשינויים המתחוללים בחברה זו. פערי המידע באים לידי ביטוי בשונות, בתדירות ובמועדי הדיווח בקרב הגופים הרשמיים שמובילה לחוסר עקביות בנתונים הרשמיים שמתפרסמים, כמו גם דגימת חסר לישובים הבדואים בקרב חלק מהגופים, כדוגמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. השנתון הסטטיסטי מבקש להתמודד עם אתגר זה, באמצעות ריכוז ואינטגרציה של הנתונים של הגופים הרשמיים, עם נתונים המפורסמים על ידי גופי מחקר מרכזיים כגון מכון המחקר של הכנסת ומכון ברוקדייל ואחרים.
לראשונה, מרכז השנתון הסטטיסטי של החברה הבדואית את הנתונים מהגופים הרשמיים השונים לאורך זמן ובגישה השוואתית בין קבוצות שונות באוכלוסייה הבדואית ומחוצה לה במטרה לבחון מגמות לאורך זמן. מהנתונים המוצגים בשנתון עולה כי קיימים פערים משמעותיים בין האוכלוסייה הבדואית בנגב לבין יתר קבוצות האוכלוסייה בישראל. פערים אלו שחושפים אי-שוויון בהזדמנויות ומשאבים מתקיימים גם בקרב האוכלוסייה הבדואית עצמה. במילים אחרות, החברה הבדואית היא הטרוגנית ולא ניתן להתייחס אליה
כמקשה אחת.
לצד הצגה של הנתונים התיאוריים כפי שאלו מתפרסמים על ידי המקורות הרשמיים, השנתון מכיל עיבודים נוספים של הנתונים המנהליים על ידי נגביה – מרכז הידע והמחקר של האולוסיה הבדואית בנגב במטרה לשקף תמונת מצב מקיפה יותר על תחומי החיים של החברה הבדואית בנגב. לאורך כל פרקי השנתון, הנתונים מוצגים באופן ויזואלי באמצעות תרשימים. השנתון הסטטיסטי של החברה הבדואית מתמקד בשבעה תחומים מרכזיים: דמוגרפיה, תעסוקה, שכר, חינוך, השכלה גבוהה, דיור ותחבורה. עיבוד הנתונים נעשה גם בהשוואה לאוכלוסייה היהודית ולאוכלוסייה הערבית )שאינם בדואים( בישראל, ככל שהדבר היה ניתן. השוואות אלו מאפשרות לזהות את המגמות המתחוללות בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב ביחס לקבוצות אחרות בחברה הישראלית ולעמוד על נקודות הדמיון, השוני והפערים המתגלים ביניהן. להלן מובאים התחומים העיקריים בהם עוסק השנתון ובכל אחד פרוט מקורות הנתונים, על המורכבות של דלייתם ועריכתם.

שנתון-פורום-דו-קיום-בנגב-עברית-דיגיטל