בעידן שבו ניתנות הנחיות מפורטות לתכנון אדריכלי של גן מטופח, רבים מהגנים הבדואים מצויים בקרוואנים או במבנים שכורים, ומתאפיינים בסביבות מוזנחות ומכוערות, סמל מעליב של עוני הפקרה ואף נטישה.
ואולם, אין חמורה כנטישת הפעוטות. בקהילה הבדואית נולדים כל שנה רבבת פעוטות, אבל יש בה רק 19 מעונות יום. המשפחתונים המעטים אף הם אינם נותנים מענה לצרכים. הערות חוזרות בדו"חות מבקר המדינה ובפרסומים של "סיכוי" ו"פורום דו-קיום" לא הובילו לתמורה. הממשלה החליטה על העדפה מתקנת לחינוך הערבי בבינוי מעונות ב- 2014, אך מאז נבנו מעונות ספורים, ולא ניתן מענה לצורך הגובר בשירות מוזל שיאפשר לנשים הבדואיות תעסוקה.
מעונות היום חיוניים לחינוך הפעוטות, ומקבלים משנה חשיבות לנוכח ההחלטה המקצועית "להפוך את הפירמידה החינוכית" המיועדת לשפר ולהרחיב את שירותי החינוך בגיל הרך.
המחסור במעונות הוא אחד הגורמים המובהקים לכך, שרק רבע מהנשים הבדואיות מועסקות, ורבות מהן מתקשות למצוא עבודה מתאימה. הוא תורם תרומה ישירה לעוני עמוק ולכישלון מערכת החינוך וההשכלה. חסם נוסף לתעסוקה הוא התשלום עבור הביקור במעונות, שהמשפחה הבדואית הממוצעת מתקשה מאד לעמוד בו.
המחסור במעונות היום בחברה הבדואית:
מעונות היום בחברה הערבית בנגב מעטים מאד ביחס לגודל אוכלוסיית הילדים בגיל הרך בקהילה זו. ממצאי תחקיר פורום דו-קיום המעודכנים לדצמבר 2021 מלמדים כי בקהילה שבה חיו 49,400 ילדים בגילאי לידה עד 4, פעלו רק 16 מעונות יום מפוקחים.
כיום בקהילה הבדואית בנגב כ- 300,000 נפש, ומספר הלידות השנתי עולה על 10,000 נפש. ואולם, לפי מערכת "איתור מסגרת מוכרת" של זרוע העבודה, השנה (תשפ"ד) פעילים ביישובים הבדואים רק 19 מעונות יום, כמפורט להלן.
לשם השוואה, לפי מערכת שקיפות בחינוך, בקהילה הבדואית פעלו בשנת 2021 לא פחות מ- 756 גני ילדים לגילאי 3-5, וגם מספר זה משקף תת-כיסוי ואפליה של האוכלוסיה[i]. כאמור, לפי נתוני משרד החינוך נעדרים בחינוך הבדואי כ- 5000 ילדים בגילאי 3-5, שאינם מבקרים בגן, הרבה מעבר לשיעור ההימנעות מביקור בישראל כולה. אם 80% מהילדים הללו היו מבקרים בגנים, היו נדרשים לפחות כ- 114 גנים נוספים.
עוד לשם השוואה, ביישובים העבריים בנגב היה שיעור המעונות לנפש גבוה הרבה יותר:
- · בקריית גת שבה 65,000 תושבים, פועלים 29 מעונות יום רגילים.
- · בקרית מלאכי שבה 26,000 תושבים, פועלים 10 מעונות יום רגילים.
- · באופקים שבה 36,000 תושבים, פועלים 14 מעונות יום רגילים.
- · בנתיבות שבה 47,000 תושבים, פועלים 18 מעונות יום רגילים.