האם תכנית מעגלי תעסוקה מתאימה לנשים בדואיות בכפרים הלא מוכרים?

הדו"ח מבוסס על מחקר שנערך בקרב 30 נשים בדואיות, מרביתן תושבות כפרים לא-מוכרים, שהשתתפו או משתתפות עדיין בתכנית מעגלי תעסוקה. תכנית הנחשבת לתכנית דגל של שירות התעסוקה, ומטרתה למנוע ממקבלי הבטחת הכנסה לשקוע באבטלה ממושכת (או עומק אבטלה). התכנית מתנה את המשך קבלת גמלת הבטחת הכנסה בהשתתפות בפעילויות שונות (סדנאות, פגישות עם יועץ תעסוקתי והשתלבות מהירה בשוק התעסוקה).

מהראיונות עם המשתתפות בתכנית עולה שרובן חסרות משאבים השכלתיים כדי להשתלב בשוק התעסוקה (ידע השפה העברית, היעדר השכלה תיכונית, וכישורים טכנולוגיים), וניסיון תעסוקתי. הן אימהות לילדים, החיות בכפרים שבהם לא קיימות מסגרות טיפול בילדים, או מתגוררות ביישובים חסרי אמצעי תחבורה זמינים בתדירות מספקת, ומוגבלות ביציאתן לעבודה על ידי נורמות פטריארכליות. עוד עולה מהממצאים כי הסדנאות שהתכנית מציעה, כגון סימולציות ראיון עבודה, חיפוש עבודה וכתיבת קורות חיים אינן עונות לצרכי המרואיינות. הן דווחו כי ברצונן ללמוד עברית, וגם מקצוע, אך גם למצוא מקום עבודה מתאים לאימהות.

·     רוב המשתפות הביעו נכונות להשתלבות בשוק העבודה. עם זאת הן הצביעו על חוסר אפקטיביות התכנית בסיוע להשתלבות בשוק העבודה.

·     המשתתפות סברו כי התכנית אינה מתחשבת ברמת השכלתן ו\ או בתפקידן המשפחתי בשמירה על ילדים, ולא במגבלת הניידות שלהן, לאור המצב הכלכלי והיעדר תשתיות ותחבורה הולמת.

·     התכנית לא התאימה לרמת ההשכלה של המרואיינות, שממילא רובן נשלחו לעבודות ניקיון.

·     המשתתפות לא ראו תועלת בתכנים שהועברו בהכשרות, לא ברמה של הקניית השפה העברית ולא ברמת המיומנויות.

·     נושא ההכנה לראיונות עבודה נתפס כנושא החוזר על עצמו ואינו אפקטיבי, וכבזבוז זמן.

·     התכנית לא עמדה בציפיות ולא ענתה על הצרכים של המוטבות בהקניית הכשרה מקצועית אפקטיבית להשתלבות תעסוקתית בקהילה המקומית.

·     התכנית מסתמנת כלא-אפקטיבית בישובים הלא מוכרים לאור אי-התאמתה להיעדר הזדמנויות תעסוקה עבור הנשים הבדואיות המתגוררות בהם. 

דוח-מעגלי-תעסוקה-עברית-1